Det arkeologiska landskapet

Kvesa Höj: En bronsåldershög, stenåldersgånggrift och en rest sten från järnålder

Det arkeologiska landskapet handlar inte bara om monumenten och den udda stenen här och där. Det är faktiskt om landskapet självt.

I mer än 10 000 år har människor bott i sydöstra Skåne. Först smälte isen och ett kargt landskap uppstod. Folk kom söderifrån, följde renen, upp genom södra Skandinavien. Ett av de äldsta arkeologiska fynden vi har från sydöstra Skåne är från detta första folk. Då blev klimatet bättre och bättre. Både människor, djur och vegetation anpassas. Klimatet ändrades igen och så gjorde allt runt det, igen. Fram till dags dato har klimatet förändrats från bra till dåliga flera gånger och allting runt omkring har anpassats. Men förändringarna kom ganska långsamt så det fanns tid att göra ändringar.

Men landskapet har också påverkats av mänsklig hand. Titta på bilden. En bronsåldershög bakom en stenålders-gånggrift. Framför gånggriften, bland träden, finns en rest sten från järnåldern. Tre olika perioder och flera tusen år isär, men ändå på samma plats. Vad säger det oss? Hur tolkar arkeologen detta? Har naturen anpassats till det konstruerade landskapet?

Det arkeologiska landskapet är så spännande att du måste besöka det. Inte bara på denna plats, Kvesa Höj, utanför Simrishamn. Dessa landskap är runt omkring dig, varje dag, hela tiden. Om man lär sig hur man tolkar landskapet kommer man så mycket närmare folket innan och kanske vi kan lära oss något om framtiden också!

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna hemsida använder cookies - läs mer under integritetspolicy. Avvisa